Programma

In september 2018 zal de volgende cursus van start gaan. Het programma zal lijken op die van de voorjaarscursus, zoals hieronder aangegeven. De najaarscursus zit vol, maar via een wachtlijst is het mogelijk om eventueel in de stromen. Aanmelden kan via het contactformulier. Meer informatie over de cursusleiders en de gastdocenten vind je hier

 
24 februari – Dubbelles: Gastdocent Arnold Vonk (freelance journalist) en cursusleider Lemke Kraan over de basis. Hoe kom je van een leuk idee tot een uitvoerbaar plan voor een artikel? Hoe maak je een opzet en werkbare structuur voor een artikel?
3 maart – Klazien de Vries (freelance eindredacteur en docent) vertelt over taalkunde en stijl.
10 maart – Maarten Keulemans (wetenschapsredacteur bij de Volkskrant) geeft een les over het meest ambachtelijke genre in de journalistiek: het nieuwsbericht.
17 maart – Aliëtte Jonkers (freelance medisch journalist) geeft essentiële tips over het opsnorren van artikelen, claims en andere bronnen en hoe je deze controleert voordat je publiceert.
24 maart – Greta Riemersma (docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en freelancer voor onder meer Vrij Nederland) over de fijne kneepjes van het interviewen.
 
31 maart geen les i.v.m. Pasen
 
7 april – Hidde Boersma (freelance wetenschapsjournalist voor onder meer Quest en NRC Next) vertelt over het schrijven en researchen van achtergrondartikelen.
14 april – Maaike Severijnen (freelance journalist, eindredacteur en docent journalistiek) geeft een rondleiding langs het Nederlandse tijdschriftenlandschap
21 april – Femke Kramer (universitair docent Taalbeheersing aan de Rijksuniversiteit Groningen) geeft een les creatief schrijven voor wetenschapsjournalisten.
 
28 april en 5 mei – geen les i.v.m. Meivakantie
 
12 mei – Linda Duits (onderzoeker en blogger/columnist voor Folia) komt les geven over bloggen, twitteren en het publiek dat terugpraat nadat je iets geschreven hebt.
 
19 mei geen les i.v.m. Pinksteren
 
26 mei – Hans van Maanen (hoofdredacteur Skepter, ex-Volkskrant-columnist en professioneel ontkrachter van onzin) doet een boekje open over blunders van onderzoekers, fictie in de wetenschapsjournalistiek, en hoe deze zaken zijn te ontdekken en voorkomen.
2 juni – Asha ten Broeke (schrijver en Volkskrantcolumnist) geeft les over columns schrijven.

9 juni – Deze les gaat over hoe je een journalistieke schrijfcarrière uitstippelt. Met gastdocenten Jop de Vrieze (freelance wetenschapsjournalist) en Irene de Bel (mediaondernemer/hoofdredacteur/uitgever/journalist).

Cursusleider van de cursus in het voorjaar is Lemke Kraan (1983), zij is radiomaker en (wetenschaps)journalist voor de Publieke Omroep en werkt als docent wetenschapsjournalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.