Programma

In september 2017 is de volgende cursus van start gaan. Het definitieve programma vind je hieronder. De cursus zit vol, maar aanmelden voor de eerstvolgende najaarscursus in 2018 kan via het contactformulier. Plaatsen op de wachtlijst voor de voorjaarscursus 2018 zijn er nog wel. Meer informatie over de cursusleiders en de gastdocenten vind je hier

 
9 september – Dubbelles: Gastdocent Arnold Vonk (freelance journalist) en cursusleider Ronald Veldhuizen over de basis. Hoe kom je van een leuk idee tot een uitvoerbaar plan voor een artikel? Hoe maak je een opzet en werkbare structuur voor een artikel?
16 september – Klazien de Vries (freelance eindredacteur en docent) vertelt over taalkunde en stijl.
23 september – Maarten Keulemans (wetenschapsredacteur bij de Volkskrant) geeft een les over het meest ambachtelijke genre in de journalistiek: het nieuwsbericht.
 
30 september – geen les
 
7 oktober – Aliëtte Jonkers (freelance medisch journalist) geeft essentiële tips over het opsnorren van artikelen, claims en andere bronnen en hoe je deze controleert voordat je publiceert.
14 oktober – Greta Riemersma (docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en freelancer voor onder meer Vrij Nederland) over de fijne kneepjes van het interviewen.
 
21 oktober – geen les i.v.m. herfstvakantie
 
28 oktober – Hidde Boersma (freelance wetenschapsjournalist voor onder meer Quest en NRC Next) vertelt over het schrijven en researchen van achtergrondartikelen.
4 november – Linda Duits (onderzoeker en blogger/columnist voor Folia) komt les geven over bloggen, twitteren en het publiek dat terugpraat nadat je iets geschreven hebt.
11 november – Femke Kramer (universitair docent Taalbeheersing aan de Rijksuniversiteit Groningen) geeft een les creatief schrijven voor wetenschapsjournalisten.
18 november – Asha ten Broeke (schrijver en Volkskrantcolumnist) geeft les over columns schrijven.
 
25 november – geen les
 
2 december – Hans van Maanen (hoofdredacteur Skepter, ex-Volkskrant-columnist en professioneel ontkrachter van onzin) doet een boekje open over blunders van onderzoekers, fictie in de wetenschapsjournalistiek, en hoe deze zaken zijn te ontdekken en voorkomen.

9 december – Sander van Walsum (Volkskrantredacteur en schrijver van twee romans) komt vertellen over de fijne kneepjes van verhalende journalistiek.

 16 december – Esma Linnemann (coördinator bij de Volkskrant) en Jop de Vrieze (prijswinnende freelance wetenschapsjournalist) geven inzicht in hoe je een journalistieke schrijfcarrière uitstippelt.
 
Cursusleider is Ronald Veldhuizen, freelance wetenschapsjournalist voor onder meer de Volkskrant, columnist bij KIJK en auteur van het boek ‘Eet mij’ (2012, met Asha ten Broeke).