Programma

Op 8 september 2018 zal de volgende cursus van start gaan. Het definitieve programma vind je hieronder. Aanmelden voor de voorjaarscursus kan via het contactformulier, maar er is een wachtlijst. Meer informatie over de cursusleiders en de gastdocenten vind je hier

 
8 september – Dubbelles: Gastdocent Arnold Vonk (schrijftrainer) en cursusleider Ronald Veldhuizen over de basis. Hoe kom je van een leuk idee tot een uitvoerbaar plan voor een artikel? Hoe maak je een opzet en werkbare structuur voor een artikel?
 
15 september – Klazien de Vries (freelance eindredacteur en docent) vertelt over taalkunde en stijl.
 
22 september – Maarten Keulemans (wetenschapsredacteur bij de Volkskrant) geeft een les over het meest ambachtelijke genre in de journalistiek: het nieuwsbericht.
 
29 september – Aliëtte Jonkers (freelance medisch journalist) geeft essentiële tips over het opsnorren van artikelen, claims en andere bronnen en hoe je deze controleert voordat je publiceert.
 
6 oktober geen les
 
13 oktober – Greta Riemersma (docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en freelancer voor onder meer Vrij Nederland) over de fijne kneepjes van het interviewen.
 
20 oktober – Hidde Boersma (freelance wetenschapsjournalist voor onder meer Volkskrant en Quest) vertelt over het schrijven en researchen van achtergrondartikelen.
 
27 oktober geen les i.v.m. herfstvakantie
 
3 november – Maaike Severijnen (freelance journalist, eindredacteur en docent journalistiek) geeft een rondleiding langs het Nederlandse tijdschriftenlandschap.
 
10 november – Femke Kramer (universitair docent Taalbeheersing aan de Rijksuniversiteit Groningen) geeft een les creatief schrijven voor wetenschapsjournalisten.
 
17 november – Linda Duits (onderzoeker en blogger/columnist voor Folia) komt les geven over bloggen, twitteren en het publiek dat terugpraat nadat je iets geschreven hebt.
 
24 november geen les
 
1 december – Hans van Maanen (hoofdredacteur Skepter, ex-Volkskrant-columnist en professioneel ontkrachter van onzin) doet een boekje open over blunders van onderzoekers, fictie in de wetenschapsjournalistiek, en hoe deze zaken zijn te ontdekken en voorkomen.
 
8 december – Asha ten Broeke (schrijver en Volkskrantcolumnist) geeft les over columns schrijven.
 

15 december Deze les gaat over hoe je een journalistieke schrijfcarrière uitstippelt. Met gastdocenten Jop de Vrieze (freelance wetenschapsjournalist) en Irene de Bel (mediaondernemer/hoofdredacteur/uitgever/journalist).

 
Cursusleider van de cursus in het voorjaar is Ronald Veldhuizen (1983), wetenschapsjournalist voor onder meer de Volkskrant en KIJK. In dat tweede blad heeft hij een column. Ronald geeft regelmatig schrijftrainingen binnen universiteiten.