Programma

Op 8 februari 2020 start de volgende cursus, je kunt je nu al inschrijven. Meer informatie over de cursusleiders en de gastdocenten vind je hier.

Aanmelden

Les 1

Cursusleider Ronald Veldhuizen (najaarscursus) of cursusleider Anne van Kessel (voorjaarscursus) introduceert de basis, en Maarten Keulemans (wetenschapsredacteur bij de Volkskrant) geeft een les over het meest ambachtelijke genre in de journalistiek: het nieuwsbericht.

Les 2

Hidde Boersma (freelance wetenschapsjournalist voor onder meer Volkskrant en Quest) vertelt over achtergrondartikelen. Hoe kom je aan je informatie en hoe schrijf je het pakkend op?

Les 3

Klazien de Vries (freelance eindredacteur en docent) vertelt over taalkunde en stijl.

Les 4

Greta Riemersma (docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en freelancer voor onder meer Vrij Nederland) bespreekt de fijne kneepjes van het interviewen.

Les 5

Aliëtte Jonkers (freelance medisch journalist) geeft essentiële tips over het opsnorren van artikelen, claims en andere bronnen en hoe je deze controleert voordat je publiceert.

Les 6

Arnold Vonk (opinieredacteur, schrijftrainer en voormalig coördinator van deze cursus) laat zien hoe je een artikelidee kunt uitwerken in meerdere ideeën, en hoe je die aan een opdrachtgever verkoopt.

Les 7

Maaike Severijnen (freelance journalist, eindredacteur en docent journalistiek) geeft een rondleiding langs het Nederlandse tijdschriftenlandschap.

Les 8

Femke Kramer (universitair docent Taalbeheersing aan de Rijksuniversiteit Groningen) geeft een les creatief schrijven voor wetenschapsjournalisten.

Les 9

Linda Duits (onderzoeker en blogger/columnist voor Folia) doceert over bloggen, twitteren en het publiek dat terugpraat nadat je iets geschreven hebt.

Les 10

Hans van Maanen (hoofdredacteur Skepter, ex-Volkskrant-columnist en professioneel ontkrachter van onzin) doet een boekje open over blunders van onderzoekers, fictie in de wetenschapsjournalistiek, en hoe deze zaken zijn te ontdekken en te voorkomen.

Les 11

Asha ten Broeke (schrijver en Volkskrantcolumnist) geeft les over columns schrijven.

Les 12

Irene de Bel (hoofdredacteur LINDA.nl en eerder New Scientist NL)  vertelt hoe je het best je ideeën kunt pitchen bij redacties en hoe je voet aan de grond krijgt in de media.