Programma

Op 9 maart 2019 zal de volgende cursus van start gaan. Het definitieve programma vind je hieronder. Aanmelden voor de voorjaarscursus kan nog via het contactformulier en er is nog beperkt plaats. Meer informatie over de cursusleiders en de gastdocenten vind je hier

 
9 maart – Dubbelles: Cursuscoördinator Arnold Vonk (schrijftrainer) en gastdocent Ronald Veldhuizen (freelance wetenschapsjournalist) over de basis. Hoe kom je van een leuk idee tot een uitvoerbaar plan voor een artikel? Hoe maak je een opzet en werkbare structuur voor een artikel?
 
16 maart – Klazien de Vries (freelance eindredacteur en docent) vertelt over taalkunde en stijl.
 
23 maart – Maarten Keulemans (wetenschapsredacteur bij de Volkskrant) geeft een les over het meest ambachtelijke genre in de journalistiek: het nieuwsbericht.
 
30 maart – Aliëtte Jonkers (freelance medisch journalist) geeft essentiële tips over het opsnorren van artikelen, claims en andere bronnen en hoe je deze controleert voordat je publiceert.

  

6 april – Greta Riemersma (docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en freelancer voor onder meer Vrij Nederland) over de fijne kneepjes van het interviewen.
 

13 april – Hidde Boersma (freelance wetenschapsjournalist voor onder meer Volkskrant en Quest) vertelt over het schrijven en researchen van achtergrondartikelen.

 
20 april – Paasweekend, geen les
27 april – Koningsdag en meivakantie, geen les
4 mei – meivakantie, geen les
 
11 mei – Maaike Severijnen (freelance journalist, eindredacteur en docent journalistiek) geeft een rondleiding langs het Nederlandse tijdschriftenlandschap.
 
18 mei – Femke Kramer (universitair docent Taalbeheersing aan de Rijksuniversiteit Groningen) geeft een les creatief schrijven voor wetenschapsjournalisten.
 
25 mei – Linda Duits (onderzoeker en blogger/columnist voor Folia) komt les geven over bloggen, twitteren en het publiek dat terugpraat nadat je iets geschreven hebt.
 
1 juni – Hemelvaart, geen les
 
8 juni – Hans van Maanen (hoofdredacteur Skepter, ex-Volkskrant-columnist en professioneel ontkrachter van onzin) doet een boekje open over blunders van onderzoekers, fictie in de wetenschapsjournalistiek, en hoe deze zaken zijn te ontdekken en voorkomen.
 
15 juni – Deze les gaat over hoe je een journalistieke schrijfcarrière uitstippelt. Met gastdocenten Jop de Vrieze (freelance wetenschapsjournalist) en Irene de Bel (mediaondernemer/hoofdredacteur/uitgever/journalist).
 

22 juni – Asha ten Broeke (schrijver en Volkskrantcolumnist) geeft les over columns schrijven.

 
Cursusleider van de cursus in het voorjaar is Arnold Vonk (1977). Arnold werkte negen jaar als (opinie)redacteur voor de Volkskrant en geeft sinds 2010 als zelfstandig ondernemer journalistiek schrijfadvies aan organisaties, onderzoekers en anderen. Arnold is historicus, schreef het handboek Effectief Opiniestukken Schrijven, en is sinds 2015 MSc. in Corporate Communication.