Docent

Yolan Witterholt

Tegen alle plannen in belandde Yolan Witterholt al tijdens haar studie Nederlands als docent op de School voor Journalistiek in Utrecht. Van journalistiek wist ze niets, maar dat vonden ze daar geen punt. Pas jaren later doorzag ze de journalistiek een beetje en begon Yolan zelf als freelancer bij het blad Red Magazine.

Daarna schreef ze vele tientallen lange artikelen voor een stuk of tien verschillende bladen, meestal over medische onderwerpen of lifestyle. Ze interviewde hoogleraren over o.a. Hormoongebruik tijdens de overgang of over Volwassenen met adhd, maar schreef ook een Lofzang op de Luie Moeder en een Stappenplan bij Echtscheiding.

Er verschenen vijf non-fictieboeken van haar hand en ze verdiepte zich twee jaar lang in de taalwetenschap voor een populair-wetenschappelijk boek over tweetaligheid. Daar weet ze nu alles over, maar na drie bejubelde hoofdstukken kwam bij Atheneum een nieuwe uitgever, die er geen brood in zag. Wie leest nou zoiets? Voor haar eigen bedrijf geeft ze Nederlands aan expats, schrijftrainingen en redigeert ze lange teksten waarbij ze gespecialiseerd is in omzetten van taaie materie in leesbaar en aantrekkelijk Nederlands. Yolan ziet zichzelf als een lui mens maar kan toch slecht tegen niets doen, reden waarom ze onlangs is begonnen aan een opleiding tot vertaler Italiaans. Ze is moeder in een groot stiefgezin met vier kinderen van zichzelf en twee van haar man, maar die zijn allemaal al lang het huis uit (de man is er nog). De droom: op haar oude dag een mooi boek vertalen onder een olijfboom op hun eigen terrein in Zuid-Italië.