Over de cursus

Ik ben een blokje, waanzinnig he, ongelofelijk onmeunig fantastisch.

De najaarscursus start op 7 september 2019 en is toegankelijk voor iedereen die beter en/of journalistieker wil leren schrijven over wetenschap. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Het programma vind je hier, inschrijven kan hier.

Al sinds 1971 verzorgen wij intensieve journalistieke trainingen voor hoger opgeleiden (wetenschappelijk onderwijs en hoger beroepsonderwijs). Gedurende twaalf sessies op zaterdagen brengen elf gerenommeerde journalisten en één cursusleider de deelnemers de fijne kneepjes bij van de schrijfkunst over ingewikkelde onderwerpen. De twaalf cursusdagen zijn uitgesmeerd over een periode van bijna vier maanden, want goed leren schrijven heeft tijd nodig. Honderden oud-cursisten kregen het vak al onder de knie en leverden bijdragen aan ruim 350 kranten en tijdschriften en aan tientallen radio- en tv-programma’s.

25tAan een cursus nemen minimaal acht en maximaal veertien mensen deel. Wekelijks schrijf je als cursist een artikel waarop je gegarandeerd professionele feedback ontvangt. Daarnaast krijg je schrijftips aangereikt en word je enigszins wegwijs gemaakt in de mediawereld.

De twaalf bijeenkomsten, die elk vier uur duren, zien er telkens als volgt uit: de (wekelijks wisselende) gastdocent houdt een inleiding van ongeveer twee uur over uiteenlopende thema’s van vakinhoudelijke of praktische aard, waarna de cursusleider met de groep de artikelen bespreekt die iedereen heeft geschreven. De feedback die je krijgt is divers: niet alleen de cursusleider, maar ook de gastdocenten en mede-cursisten zullen je laten weten of ze je boodschap hebben begrepen, en waarover ze struikelden in je tekst. De cursus wordt afgesloten met een certificaat en een beoordeling van de deelnemers door de cursusleider.

 

Wat verwachten we van een cursist?

De cursus wetenschapsjournalistiek staat open voor afgestudeerden van universiteiten en hogere beroepsopleidingen. Kersverse alumni zijn welkom, maar zeker ook mensen met jarenlange werkervaring. De groep bestaat uit maximaal veertien cursisten, een aantal waarbij de artikelen van iedere cursist voldoende aandacht krijgen.

Het is de bedoeling dat iedere cursist wekelijks een artikel schrijft. Je bent doorgaans vrij in de keuze van het onderwerp en van de doelgroep van je tekst. Op woensdag moet je je artikel voor de komende zaterdag inleveren. Dat mag een nieuw artikel zijn, maar je kunt ook het commentaar van de afgelopen bijeenkomst verwerken en je stuk zo bijschaven dat je de aandacht van je lezers bij deze nieuwe versie wel tot het einde vasthoudt. Tussen woensdag en zaterdag heb je de tijd om de artikelen van je medecursisten te lezen en te beoordelen.

Gemiddeld besteden onze cursisten vijf tot tien uur per week aan het schrijven van hun artikel. Daarmee is de cursus wetenschapsjournalistiek een tamelijk intensieve training.

 

Wat zijn de kosten?

De kosten van deelname aan de cursus bedragen € 2350,- inclusief BTW. Deze kosten zijn inclusief het cursusboek, een cursusmap en lunch tijdens de cursusdagen. Per cursus zijn — afhankelijk van het aantal deelnemers — reductieplaatsen beschikbaar voor cursisten die (nog) geen werkkring hebben die voldoende financiële armslag biedt.

Let op: vanaf 2020 zal de cursusprijs € 2950,- exclusief BTW bedragen. De kosten zijn namelijk gestegen, maar de prijs is nooit meegegroeid.

Waar en wanneer?

Jaarlijks zijn er twee cursussen met twaalf bijeenkomsten: in het voorjaar vanaf februari/maart en in het najaar vanaf september/oktober. De cursus wordt gehouden op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

24t

De cursus vindt plaats in het Amsterdamse INIT-gebouw, Jacob Bontiusplaats 9, het onderkomen van onder andere de Volkskrant, Het Parool en Trouw. Dit bevindt zich drie tramhaltes (lijn 26) van het Centraal Station, halte Rietlandpark. Rondom het INIT-gebouw is volop parkeerruimte.