Onze cursussen

Je kunt bij ons terecht voor onze open cursus (start twee keer per jaar) en voor incompanytrainingen.

De SCW Cursus Bedrijfscursussen

De SCW cursus

Je kent je vakgebied als geen ander. Je spreekt er met gemak over met collega-wetenschappers. Lastiger wordt het wanneer je dat verhaal wilt vertellen aan vrienden, aan schoolkinderen of aan journalisten.

Hoe doe je dat? In de cursus wetenschapsjournalistiek leer je hoe je voor een breed publiek schrijft. Heb je dat onder de knie, dan wordt praten over je werk met geïnteresseerde leken ook ineens een stuk makkelijker. In de cursus maak je je een kritisch-journalistieke blik eigen en je leert een boeiend verhaal te vertellen, in welke vorm dan ook. Je kunt complexe inhoud toegankelijk maken voor verschillende doelgroepen, waarbij je je creatieve talenten laat stromen.

Wat leer je in deze cursus?

Cursisten leren bij ons heldere en kritische teksten te schrijven over wetenschappelijke en technische onderwerpen voor publieksmedia zoals De Volkskrant, het AD, Quest of LINDA. Schrijven is structureren, dus – hoewel de cursus daar niet over gaat – helpt die je ook bij het maken van andere media, zoals podcasts of video’s. We vertellen je tijdens de cursus alles over journalistieke genres en hoe je als journalist aan het werk komt. En vooral oefenen we heel veel met schrijven. Bekijk het hele programma

Na de cursus ben je (beter) in staat om:

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus staat open voor mensen met een wetenschappelijke of hbo-achtergrond. Meer dan duizend cursisten gingen je voor sinds 1971. Sommigen waren net afgestudeerd, anderen waren toe aan iets nieuws. Ze kwamen uit de wetenschap, werkten in de gezondheidszorg, bij (technische) bedrijven of overheidsinstanties of waren zelfstandig ondernemer.

Wat doen alumni na deze cursus?

Veel alumni hebben na onze cursus de eerste stappen in de journalistiek gezet. Dit leverde honderden bijdragen op in kranten, tijdschriften en op radio en televisie.

Sommige alumni worden uiteindelijk fulltime wetenschapsjournalist, anderen gebruiken wat ze geleerd hebben bij hun werk in bijvoorbeeld de wetenschap of wetenschapscommunicatie, of ze publiceren naast hun baan.

De cursus in het kort

De cursus duurt vier maanden en telt twaalf lessen op vrijdag (voorjaar) of zaterdag (najaar). De cursus is in Utrecht. We bieden de cursus niet in een zogenoemde hybride vorm aan.

De cursus wordt twee keer per jaar gegeven; in het voorjaar en in het najaar.

Elke les heb je twee docenten: de cursusleider en een van onze twaalf gastdocenten. We werken met kleine groepen van maximaal 15 cursisten.

 

Iedere week moet je een stuk schrijven en (op tijd) inleveren.

Op elk stuk krijg je uitgebreide feedback van onze docenten en je medecursisten.

Door deze opzet leer je snel waar je goed in bent en wat beter kan.

Wanneer begint deze cursus?

De najaarscursus begint op 31 augustus 2024.

Kosten

De prijs van de cursus bedraagt € 3200,- exclusief BTW (€ 3872,- inclusief BTW)

Vroegboekers krijgen € 250,- korting (ex BTW). Schrijf je in vóór 1 juni 2024 voor de voorjaarscursus 2024 en betaal € 2950,- exclusief BTW (€ 3569,50 inclusief BTW).

Vaak wordt deelname door de werkgever vergoed. Heb je talent, een academische achtergrond en wil je écht graag de wetenschapsjournalistiek in, maar zijn de kosten voor jou een onoverkomelijke barrière? Per cursus stelt het bestuur één plaats beschikbaar tegen gereduceerd tarief. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen voor de najaarscursus 2024, stuur je voor 1 juni 2024 een cv en een korte motivatie naar: bestuur@wetenschapsjournalistiek.nl. Let op: Meld je wel eerst via de knop hieronder aan voor een intakegesprek. Alleen geïnteresseerden die al een intakegesprek hebben gehad, komen in aanmerking voor de reductieplaats.

Waar en wanneer

De cursussen vinden plaats in Utrecht bij Se7en, aan Mariaplaats 7. In het voorjaar is de cursus op vrijdag van 10.00 – 14.00. In het najaar is de cursus op zaterdag van 11.00 – 15.00 uur. Meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Aanmelden

Programma

Het programma beslaat twaalf lesdagen. We raden iedereen aan om alle cursusdagen aanwezig te zijn. Zo haal je het meeste uit de cursus.

Bekijk het programma

Bedrijfscursussen

Zijn aantrekkelijke teksten belangrijk voor je werknemers en klanten? Is het voor jullie moeilijk de aandacht van lezers vast te houden? Of blijven jullie hangen in lange ingewikkelde zinnen?

Dan biedt een schrijftraining volgens het SCW-concept wellicht steun aan medewerkers van jullie organisatie. Dat concept betekent: een serie lessen onder leiding van een vaste cursusleider en iedere bijeenkomst een andere gerenommeerde journalist of schrijfexpert als gastdocent. En natuurlijk: veel oefenen en persoonlijke schrijfaandacht.

Zij gingen u voor

Wij geven trainingen op maat bij bedrijven en organisaties. Eerder verzorgde SCW schrijftrainingen bij onder meer:

Offerte op maat

Onze ervaring leert dat enkele lessen een groot verschil kunnen maken in de kwaliteit van de teksten die naar buiten gaan. We richten de lessen in aan de hand van de specifieke schrijfbehoeftes. Graag maken wij een offerte op maat.

Heb je belangstelling voor een cursus op maat bij jullie organisatie, neem dan contact op met ons via onderstaande knop. Wij komen graag eens langs met een voorstel.

Contact