Onze cursussen

Je kunt bij ons terecht voor onze open cursus (start twee keer per jaar) en voor incompanytrainingen.

De SCW Cursus Bedrijfscursussen

De SCW cursus

Je kent je vakgebied als geen ander. Je spreekt met gemak over je vakgebied met collega-wetenschappers. Lastiger wordt het wanneer je dat verhaal wil vertellen aan vrienden, aan schoolkinderen of aan journalisten.

Hoe doe je dat? In de cursus wetenschapsjournalistiek leer je hoe je voor een breed publiek schrijft voor publieksbladen. Heb je dat onder de knie, dan wordt dat praten met vrienden, schoolkinderen en journalisten over je werk ook ineens een stuk makkelijker.

Wat leer je in deze cursus?

De cursus heeft een journalistieke insteek. Cursisten leren bij ons heldere en kritische teksten te schrijven over wetenschappelijke en technische onderwerpen voor publieksmedia zoals De Volkskrant, het AD, Quest of LINDA. We vertellen je tijdens de cursus alles over journalistieke genres en hoe je als journalist aan het werk komt. En vooral oefenen we heel veel met schrijven. Bekijk het hele programma

Als je dat journalistieke schrijven onder de knie hebt, ben je ook beter in staat om als wetenschapper je boodschap beter over te brengen (ook wel wetenschapscommunicatie genoemd). Daarom zijn er ook cursisten die met dat leerdoel de cursus volgen.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus staat open voor mensen met een wetenschappelijke achtergrond. Meer dan duizend cursisten gingen je voor sinds 1971. Ze kwamen uit de wetenschap, werkten in de zorg of voor technische instellingen. Sommigen begonnen iets nieuws, anderen waren net afgestudeerd.

Wat doen cursisten na deze cursus?

Veel cursisten hebben na onze cursus de eerste stappen in de journalistiek gezet. Dit leverde honderden bijdrages op in kranten, tijdschriften en op radio en televisie. Anderen vervolgden hun loopbaan in de wetenschap, aan kennisinstellingen, in de zorg en bij bedrijven.

De cursus in het kort

De cursus duurt vier maanden en telt twaalf lessen op vrijdag (voorjaar) of zaterdag (najaar). De cursus is in Utrecht. We bieden de cursus niet in een zogenoemde hybride vorm aan.

De cursus wordt twee keer per jaar gegeven; in het voorjaar en in het najaar.

Elke les heb je twee docenten: de cursusleider en een van onze twaalf gastdocenten. We werken met kleine groepen van maximaal 15 cursisten.

 

Iedere week moet je een stuk schrijven en (op tijd) inleveren.

Op elk stuk krijg je uitgebreide feedback van onze docenten en je medecursisten.

Door deze opzet leer je snel waar je goed in bent en wat beter kan.

Wanneer begint deze cursus?

De voorjaarscursus begint op 26 januari 2024.

Kosten

De prijs van de cursus bedraagt € 3200,- exclusief BTW (€ 3872,- inclusief BTW)

Vroegboekers krijgen € 250,- korting (ex BTW). Schrijf je in vóór 1 juni 2023 voor de najaarscursus 2023 en betaal € 2950,- exclusief BTW (€ 3569,50 inclusief BTW).

Vaak wordt deelname door de werkgever vergoed. Heb je talent, een academische achtergrond en wil je écht graag de wetenschapsjournalistiek in, maar zijn de kosten voor jou een onoverkomelijke barrière? Per cursus stelt het bestuur één plaats beschikbaar tegen gereduceerd tarief. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, stuur je cv en een korte motivatie naar: bestuur@wetenschapsjournalistiek.nl.

Waar en wanneer

De cursussen vinden plaats in Utrecht bij Se7en, aan Mariaplaats 7. In het voorjaar is de cursus op vrijdag van 10.00 – 14.00. In het najaar is de cursus op zaterdag van 11.00 – 15.00 uur.

 

 

 

Aanmelden

Programma

Het programma beslaat twaalf lesdagen. We raden iedereen aan om alle cursusdagen aanwezig te zijn. Zo haal je het meeste uit de cursus.

Bekijk het programma

Bedrijfscursussen

Zijn aantrekkelijke teksten belangrijk voor je werknemers en klanten? Is het voor jullie moeilijk de aandacht van lezers vast te houden? Of blijven jullie hangen in lange ingewikkelde zinnen?

Dan biedt een schrijftraining volgens het SCW-concept wellicht steun aan medewerkers van jullie organisatie. Dat concept betekent: een serie lessen onder leiding van een vaste cursusleider en iedere bijeenkomst een andere gerenommeerde journalist of schrijfexpert als gastdocent. En natuurlijk: veel oefenen en persoonlijke schrijfaandacht.

Zij gingen u voor

Wij geven trainingen op maat bij bedrijven en organisaties. Eerder verzorgde SCW schrijftrainingen bij onder meer:

Offerte op maat

Onze ervaring leert dat enkele lessen een groot verschil kunnen maken in de kwaliteit van de teksten die naar buiten gaan. We richten de lessen in aan de hand van de specifieke schrijfbehoeftes. Graag maken wij een offerte op maat.

Heb je belangstelling voor een cursus op maat bij jullie organisatie, neem dan contact op met ons via onderstaande knop. Wij komen graag eens langs met een voorstel.

Contact