Onze cursussen

Je kunt bij ons terecht voor onze open cursus (start twee keer per jaar) en voor incompanytrainingen.

De SCW Cursus Bedrijfscursussen

De SCW cursus

Je spreekt met gemak over je vakgebied met collega-wetenschappers. Lastiger wordt het wanneer je dat verhaal wil vertellen aan vrienden, aan schoolkinderen of aan journalisten.

Hoe doe je dat? Je leert het in onze open cursus wetenschapsjournalistiek.

Wat leer je in deze cursus?

Cursisten leren bij ons heldere en kritische teksten te schrijven over wetenschappelijke en technische onderwerpen, die bedoeld zijn voor een breed publiek. Bijvoorbeeld omdat:

We vertellen je alles over journalistieke genres en hoe je als journalist aan het werk komt. En vooral oefenen we heel veel met schrijven. Bekijk het hele programma

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus staat open voor mensen met een wetenschappelijke achtergrond. Meer dan duizend cursisten gingen je voor sinds 1971. Ze kwamen uit de wetenschap, werkten in de zorg of voor technische instellingen. Sommigen begonnen iets nieuws, anderen waren net afgestudeerd.

Wat doen cursisten na deze cursus?

Veel cursisten hebben na onze cursus de eerste stappen in de journalistiek gezet. Dit leverde honderden bijdrages op in kranten, tijdschriften en op radio en televisie. Anderen vervolgden hun loopbaan in de wetenschap, aan kennisinstellingen, in de zorg en bij bedrijven.

De cursus in het kort

De cursus duurt vier maanden en telt twaalf lessen op vrijdag (voorjaar) of zaterdag (najaar). De cursus is in Utrecht. We bieden de cursus niet in een zogenoemde hybride vorm aan.

De cursus wordt twee keer per jaar gegeven; in het voorjaar en in het najaar.

Elke les heb je twee docenten: de cursusleider en een van onze twaalf gastdocenten.

 

Iedere week moet je een stuk schrijven en (op tijd) inleveren.

Op elk stuk krijg je uitgebreide feedback van onze docenten en je dertien medecursisten.

Door deze opzet leer je snel waar je goed in bent en wat beter kan.

Wanneer begint deze cursus?

De najaarscursus begint op 3 september 2022. De voorjaarscursus begint op 3 februari 2023.

Kosten

De prijs van de cursus bedraagt € 3200,- exclusief BTW (€ 3872,- inclusief BTW)

Vroegboekers krijgen € 250,- korting (ex BTW). Schrijf je in vóór 1 juni 2023 voor de najaarscursus 2023 en betaal € 2950,- exclusief BTW (€ 3569,50 inclusief BTW).

Vaak wordt deelname door de werkgever vergoed. Per cursus zijn — afhankelijk van het aantal deelnemers — één of twee reductieplaatsen beschikbaar; bedoeld voor cursisten die een uitkering krijgen. Reductieplaatsen moeten door het bestuur worden toegekend.

Waar en wanneer

De cursussen vinden plaats in Utrecht op een locatie die voldoet aan de coronarichtlijnen (Vergadercentrum Vredenburg 19). In het voorjaar is de cursus op vrijdag van 10.00 – 14.00. In het najaar is de cursus op zaterdag van 11.00 – 15.00 uur. Als de coronamaatregelen het niet toelaten om lessen op locatie te volgen, dan zullen de lessen online via Zoom plaatsvinden.

 

 

 

Aanmelden

Programma

Het programma beslaat twaalf lesdagen. We raden iedereen aan om alle cursusdagen aanwezig te zijn. Zo haal je het meeste uit de cursus.

Bekijk het programma

Bedrijfscursussen

Zijn aantrekkelijke teksten belangrijk voor je werknemers en klanten? Is het voor jullie moeilijk de aandacht van lezers vast te houden? Of blijven jullie hangen in lange ingewikkelde zinnen?

Dan biedt een schrijftraining volgens het SCW-concept wellicht steun aan medewerkers van jullie organisatie. Dat concept betekent: een serie lessen onder leiding van een vaste cursusleider en iedere bijeenkomst een andere gerenommeerde journalist of schrijfexpert als gastdocent. En natuurlijk: veel oefenen en persoonlijke schrijfaandacht.

Zij gingen u voor

Wij geven trainingen op maat bij bedrijven en organisaties. Eerder verzorgde SCW schrijftrainingen bij onder meer:

Offerte op maat

Onze ervaring leert dat enkele lessen een groot verschil kunnen maken in de kwaliteit van de teksten die naar buiten gaan. We richten de lessen in aan de hand van de specifieke schrijfbehoeftes. Graag maken wij een offerte op maat.

Heb je belangstelling voor een cursus op maat bij jullie organisatie, neem dan contact op met ons via onderstaande knop. Wij komen graag eens langs met een voorstel.

Contact