Onze cursussen

Je kunt bij ons terecht voor onze open cursus (start 2 x per jaar) en voor incompanytrainingen.

De SCW Cursus Bedrijfscursussen

De SCW cursus

Je spreekt met gemak over je vakgebied met collega-wetenschappers. Lastiger wordt het wanneer je dat verhaal wil vertellen aan vrienden, aan schoolkinderen of aan journalisten.

Hoe doe je dat? Je leert het in onze open cursus wetenschapsjournalistiek.

Wat leer je in deze cursus?

Cursisten leren bij ons heldere en kritische teksten te schrijven over wetenschappelijke en technische onderwerpen, die bedoeld zijn voor een breed publiek. Bijvoorbeeld omdat:

We vertellen je alles over journalistieke genres en hoe je als journalist aan het werk komt. En vooral oefenen we heel veel met schrijven. Bekijk het hele programma

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus staat open voor mensen met een wetenschappelijke achtergrond. Meer dan duizend cursisten gingen je voor sinds 1971. Ze kwamen uit de wetenschap, werkten in de zorg of voor technische instellingen. Sommigen begonnen iets nieuws, anderen waren net afgestudeerd.

Wat doen cursisten na deze cursus?

Veel cursisten hebben na onze cursus de eerste stappen in de journalistiek gezet. Dit leverde honderden bijdrages op in kranten, tijdschriften en op radio en televisie. Anderen vervolgden hun loopbaan in de wetenschap, aan kennisinstellingen, in de zorg en bij bedrijven.

De cursus in het kort

De cursus duurt 4 maanden en telt 12 lessen op vrijdag (voorjaar) of zaterdag (najaar). In het voorjaar van 2021 is de cursus, als het kan, live in Utrecht en anders via Zoom. Najaar 2021 hopen we weer alles op locatie te kunnen doen. Waar dat zal zijn, is nog niet bekend.

De cursus wordt 2 x  per jaar gegeven; in het voorjaar en in het najaar.

Elke les heb je 2 docenten: de cursusleider en een van onze 12 gastdocenten

Iedere week moet je een stuk schrijven en (op tijd) inleveren.

Op elk stuk krijg je uitgebreide feedback van onze docenten.

Door deze opzet leer je snel waar je goed in bent en wat beter kan.

Wanneer begint deze cursus?

De voorjaarscursus begint op vrijdag 5 februari 2021. De najaarscursus begint in september.

Kosten

De cursus kost € 2950,- exclusief BTW. Vaak wordt dit door de werkgever vergoed. Per cursus zijn — afhankelijk van het aantal deelnemers — één of twee reductieplaatsen beschikbaar; bedoeld voor cursisten die een uitkering krijgen. De korting bedraagt 20%. Reductieplaatsen moeten door het bestuur worden toegekend.

Waar en wanneer

Als de situatie het toelaat, vindt de najaarscursus van 2021 plaats in Utrecht op een locatie die voldoet aan de coronarichtlijnen (Vergadercentrum Vredenburg 19)  van 11.00 – 15.00 uur. Als de coronamaatregelen het niet toelaten om lessen op locatie te volgen, dan zullen de lessen online via Zoom plaatsvinden.

 

 

 

Aanmelden

Programma

Het programma beslaat 12 lesdagen. We raden iedereen aan om alle cursusdagen aanwezig te zijn. Zo haal je het meeste uit de cursus.

Bekijk het programma

Bedrijfscursussen

Zijn aantrekkelijke teksten belangrijk voor je werknemers en klanten? Is het voor jullie moeilijk de aandacht van lezers vast te houden? Of blijven jullie hangen in lange ingewikkelde zinnen?

Dan biedt een schrijftraining volgens het SCW-concept wellicht steun aan medewerkers van jullie organisatie. Dat concept betekent: een serie lessen onder leiding van een vaste cursusleider en iedere bijeenkomst een andere gerenommeerde journalist of schrijfexpert als gastdocent. En natuurlijk: veel oefenen en persoonlijke schrijfaandacht.

Zij gingen u voor

Wij geven trainingen op maat bij bedrijven en organisaties. Eerder verzorgde SCW schrijftrainingen bij onder meer:

Offerte op maat

Onze ervaring leert dat enkele lessen een groot verschil kunnen maken in de kwaliteit van de teksten die naar buiten gaan. We richten de lessen in aan de hand van de specifieke schrijfbehoeftes. Graag maken wij een offerte op maat.

Heb je belangstelling voor een cursus op maat bij jullie organisatie, neem dan contact op met ons via onderstaande knop. Wij komen graag eens langs met een voorstel.

Contact